Vrijer en beter bewegen

Meer bewegingsvrijheid met hulp van de manueel therapeut

De manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van de wervelkolom en de gewrichten. Klachten ontstaan doordat uw gewrichten slecht kunnen bewegen. Zo’n bewegingsbeperking gaat vaak gepaard met pijn en heeft een negatieve invloed op uw houding. Manuele therapie verbetert uw bewegelijkheid en daarmee ook uw lichaamshouding.

Manuele therapie bij Fysio Boyens

Komt u zonder verwijzing van de huisarts, dan begint de manueel therapeut met een screening. Tijdens dit vraaggesprek stellen we vast of manuele therapie voor uw klachten de juiste behandeling is. Na de screening volgt de intake. Uw houding en de bewegingen van de gewrichten worden onderzocht. De manueel therapeut beoordeelt vervolgens of al uw doelstellingen haalbaar zijn en stelt samen met u een behandelplan op.

Tijdens de therapie (de manipulatie) ervaart u een kortstondige druk op een gewricht die gepaard kan gaan met een knappend geluid. Dat is niet pijnlijk en voelt vaak als een opluchting. Ook kan er sprake zijn van een te grote bewegelijkheid in uw gewrichten (hypermobiliteit). De manueel therapeut herstelt de mobiliteit en met oefentherapie stabiliseren we de gewrichten.

De effecten van manuele therapie zijn vaak meteen merkbaar. De bewegingsvrijheid komt terug en de pijn neemt af. De dagelijkse activiteiten, kunt u weer beter uitvoeren. Om de kans op een terugval te verkleinen, krijgt u een oefenschema. Zo kunt u thuis ook aan uw herstel werken en toekomstige klachten zoveel mogelijk voorkomen.

 

De manueel therapeut behandelt onder meer:

  • hoofd- en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • duizeligheid met oorzaak in de nek
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, soms samen met borstpijn
  • heup- en bekkenklachten
  • beperkingen in andere gewrichten